ACHIZIȚII PUBLICE. Proiect de OUG privind unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice, urmează să fie aprobat de Guvern

ACHIZIȚII PUBLICE. Proiect de OUG privind unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice, urmează să fie aprobat de Guvern
Guvernul va lua în discuție măsurile pentru perioada de după expirarea actualei stări de alertă
Publicat: 09/07/2020, 15:50
Actualizat: 06/04/2021, 14:47

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Unul dintre argumente prezentate în notă de fundamentare susține că este nevoie de măsuri de perfecționare, în caz contrar fondurile alocate și europene vor fi pierdute.

În nota de fundamentare a proiectului, citat de Agerpres, se explică „necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice”, întrucât, în caz contrar, există „riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-o amânarea/întârzierea implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic la nivel naţional sau local”.

„Riscul de dezangajare acţionează imediat la sfârşitul anului calendaristic, din bugetul alocat României”, argument pentru adoptarea proiectului de OUG

În acelaşi document se menţionează, tot ca argument pentru adoptarea proiectului de OUG, faptul că pentru anul 2020 „riscul de dezangajare la nivelul tuturor programelor operaţionale este în valoare de 2.154,81 milioane euro, iar cele mai mari valori ale riscului de dezangajare sunt înregistrate la nivelul Programului Operaţional Infrastructură Mare cu valoarea de 778,17 milioane euro, Programului Operaţional Regional cu valoarea de 740,13 milioane euro şi a Programului Operaţional Capital Uman cu o valoare de 382,16 milioane euro”, şi se precizează că „riscul de dezangajare acţionează imediat la sfârşitul anului calendaristic prin dezangajarea sumelor din bugetul alocat României”.

Suma necesară a fi acoperită de la bugetul de stat pentru achiziţia de medicamente pentru tratamentul tuberculozei, în proiectul de OUG

Pe agenda şedinţei de Executiv figurează şi un proiect de OUG pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul programului ROU-T-MOH.

„Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei, aprobat pentru perioada 1 octombrie 2018 – 31 martie 2021 şi denumit în continuare programul. Suma estimată pentru acoperirea TVA este în valoare totală de „568.433 lei”, conform notei de fundamentare. „În cazul în care suma sus-menţionată se va asigura de la bugetul de stat, ea va fi direcţionată către achiziţia de medicamente pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente şi respectiv pentru alte bunuri necesare pentru prevenirea şi controlul tuberculozei în rândul populaţiilor vulnerabile, între care menţionăm utilizatorii de droguri. În cazul în care din bugetul de stat nu se va asigura suma respectivă, Fondul Global va considera cheltuiala neeligibilă şi va diminua conform bugetul grantului, acest fapt având implicaţii deosebit de grave în ceea ce priveşte asigurarea diagnosticului şi al tratamentul pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă”, se arată în proiect.

Guvernul urmează să adopte în aceeaşi şedinţă şi două proiecte de lege, unul pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2019 şi un altul pentru pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au trecut 62 de ani de când Marilyn Monroe i-a cântat „Happy birthday mr. President”...
×